2013-09-27 15:49:00

PROJEKT "ŠIBENSKI ZAVAJON"

Uz potporu Ministarstva turizma  naša škola izradila je projekt "Šibenski zavajon" koji je oči javnosti skrenuo na staru deliciju koju pokušavamo sačuvati od zaborava i motivirati ugostitelje da je uvrste u gastronomsku ponudu.

Učenici su ovim projektom dobili vrijedna iskustva u javnom nastupu, senzibilizirani za detalje iz gastronomske tradicije, a ugostitelji zanimljivu ideju.

Šibenski zavajon predstavljen je na manifestaciji "Sajam u srednjovjekovnom Šibeniku" kao glazbeno-gastronomsko-dramski događaj 7. rujna 2013. godine, a u Školi, za naše učenike, 26. rujna 2013. godine.

U privitku možete pogledati prezentaciju sa ovog događaja

 

ŠIBENSKI  ZAVAJON

PRIČA O STAROM ŠIBENIKU

  • stara delicija koja je bila i desert i marenda i  „lijek za dušu i tilo“
  • pripremala se jednako u bogatim i težačkim kućama
  • nije samo šibenska, koristili su je u Italiji (zabaglione), diljem Mediterana pa čak i u Argentini
  • nudila se kao okrijepa rodiljama, umornim težacima, putnicima nakon puta, pjevačima za „štimanje“ grla, zdravima i bolesnima
  • nutricionistička vrijednost obiluje kalorijama koje brzo „dižu“ organizam
  • šibenski način pripremanja je najčešće bio sa maraštinom ili prošekom

 


Turističko-ugostiteljska škola Šibenik