KUHAR--- 2023./24.
PRAKTIČNA NASTAVA - TIJEKOM NASTAVE (od rujna do lipnja)
1. RAZRED - 280 sati - praktična nastava u ugostiteljskom objektu - jedan dan u tjednu 8 sati (u pravilu subotom)
2. RAZRED - 280 sati - praktična nastava u ugostiteljskom objektu - jedan dan u tjednu 8 sati (u pravilu subotom)
3. RAZRED - 256 sati - praktična nastava u ugostiteljskom objektu - jedan dan u tjednu 8 sati (u pravilu subotom)
* Praktična nastava se ocjenjuje u svakoj godini školovanja i ocjena ulazi u prosjek kod uspjeha učenika.
UČENIK MOŽE SAMOSTALNO PRONAĆI UGOSTITELJSKI OBJEKT GDJE ĆE OBAVLJATI PRAKTIČNU NASTAVU I LJETNU STRUČNU PRAKSU - ILI GA ŠKOLA UPUĆUJE U PODUZEĆE U KOJEM ĆE ODRAĐIVATI PRAKTIČNU NASTAVU I STRUČNU PRAKSU.
UČENIK I NJEGOV RODITELJ SKLAPAJU SA UGOSTITELJSKIM OBJEKTOM "UGOVOR O IZVOĐENJU PRAKTIČNE NASTAVE I VJEŽBI" (ugovor učenik dobije u školi). U SLUČAJU MIJENJANJA UGOSTITELJSKOG OBJEKTA U KOJEM SE ODRAĐUJE PRAKSA TIJEKOM ŠKOLOVANJA, UČENIK SA UGOSTITELJSKIM OBJEKTOM POTPISUJE "RASKID UGOVORA O IZVOĐENJU PRAKTIČNE NASTAVE I VJEŽBI" (raskid ugovora učenik dobije u školi), TE SA NOVIM UGOSTITELJSKIM OBJEKTOM POTPISUJE PONOVNO NOVI UGOVOR.
VAŽEĆI UGOVOR SA UGOSTITELJSKIM OBJEKTOM UPISUJE SE U E-DNEVNIK I OSTALU PEDAGOŠKU DOKUMENTACIJU.
TIJEKOM ŠKOLOVANJA UČENIK VODI "MAPU PRAKTIČNE NASTAVE" (nabavlja se u 1.razredu i vrijedi do kraja školovanja) KOJU POPUNJAVA, TE REDOVITO DONOSI PREDMETNOM NASTAVNIKU KUHARSTVA U ŠKOLU NA PREGLED I OCJENJIVANJE.
ZA OBAVLJANJE PRAKTIČNE NASTAVE I STRUČNE PRAKSE UČENIK TREBA NABAVITI RADNU ODJEĆU I OBUĆU ZA KUHARA (upute o radnoj odjeći i obući se dobiju u školi), TE OBVEZNO IMATI VAŽEĆU SANITARNU ISKAZNICU (pregled se obavlja na HZJZ, a sanitarna iskaznica vrijedi 1 godinu od pregleda).
PRAKSA ZA KUHARA SE OBAVLJA U UGOSTITELJSKIM OBJEKTIMA KOJI UDOVOLJAVAJU UVJETIMA I NASTAVNOM PLANU I PROGRAMU ZA IZVOĐENJE PRAKTIČNE NASTAVE I STRUČNE PRAKSE ZA ZANIMANJE KUHAR (hotel, restoran, konoba i ostali ugostiteljski objekti koji udovoljavaju uvjetima).
VRSTU I KOLIČINU VJEŽBI KOJE TREBA ODRADITI U UGOSTITELJSKOM OBJEKTU, UČENIK ĆE DOBITI U ŠKOLI OD NASTAVNIKA KUHARSTVA.
________________________________________________________________
STRUČNA PRAKSA - LJETNI PRAZNICI (od lipnja do rujna)
1. RAZRED - 182 sata - stručna praksa u ugostiteljskom objektu
2. RAZRED - 182 sata - stručna praksa u ugostiteljskom objektu
3. RAZRED - nema stručne prakse nakon 3.razreda
* Stručna praksa je UVJET za upis u slijedeći razred i bez odrađene ljetne stručne prakse učenik ne može upisati slijedeći razred (ne ulazi u prosjek kod uspjeha učenika).
Učenici trebaju odraditi 182 sata, odnosno 23 radna dana stručne prakse tijekom ljetnih praznika.
Ljetna stručna praksa se odrađuje u periodu od 24.6.2024., a najkasnije do 31.8.2024.
Tijekom ljetne stručne prakse učenici su dužni:
- raditi prema uputama što ih prilikom rada dobiju od odgovorne osobe u poduzeću,
- imati propisanu odjeću i obuću prema uputama poslodavca,
- imati važeću sanitarnu iskaznicu,
- redovito i na vrijeme dolaziti na praksu,
- savjesno i točno obavljati povjerene zadatke.
Na kraju odrađene stručne prakse učenik/ca treba poduzeću predati potvrdu koju je dobio/la u školi na koju ide ocjena, potpis odgovorne osobe i pečat poduzeća.
Potvrda služi učeniku/ci kao dokaz o obavljenoj stručnoj praksi koja je uvjet za upis u slijedeći razred, a učenik/ca je treba predati svojem razredniku/ci nakon ljetnih praznika.