2023./2024.

“Moje Europsko strukovno iskustvo – stjecanje iskustava temeljenih na radu u sektoru Ugostiteljstva i turizma” (2023-1-HR01-KA122-VET-000136190) Turističko – ugostiteljska škola provela je u školskoj godini 2023./2024. u periodu od 1.10.2023. – 30.9.2024. Projekt je sufinancirala Europska unija u 100% iznosu od 37722,00E. Projektom su obuhvaćene aktivnosti:

  • Pripremni posjet organizaciji Vitalis u Schkeuditz, Leipzig koji je organiziran od 19.11. – 22.11. U sklopu Erasmus projekta „Moje europsko strukovno iskustvo – stjecanje iskustava temeljenih na radu u sektoru Ugostiteljstva i turizma“ organiziran je prvi susret u Njemačkoj na imanju Gut Wehlitz. Ravnateljica škole Senka Dodig, pedagoginja Maja Šinić kao i nastavnica njemačkog jezika Danijela Badžim otputovale su 19.11.2024. – 22.11.2024. na prvi susret s partnerima.
  • Organizacija mobilnosti u svrhu učenja s ciljevima:
  • Uključiti 10 učenika smjera Turističko-hotelijerski komercijalist u aktivnosti mobilnosti u svrhu učenja iz svih praktičnih predmeta (Ugostiteljsko posluživanje, Kuharstvo i Recepcijsko poslovanje)
  • Uključiti 5 učenika/ca Kuhara/ica u program mobilnosti u svrhu učenja ključnih strukovnih vještina na radnom mjestu izvan turističke sezone

Mobilnost u svrhu učenja organizirana je u periodu od 5.5.2024. – 18.5.2024. Tijekom tog perioda 15 je učenika/ca sudjelovalo u obavljanju učenja na radu u hotelskom smještaju i ugostiteljskim objektima u Leipzigu/Schkeuditzu.

Za cilj 1. program je obuhvaćao upoznavanje s objektom hotela i vodstvom hotela, upoznavanje s radom na siguran način, upoznavanje s programom održavanja soba, upoznavanje s organizacijom usluga u hotelu, komunikacijski obrasci u hotelu, rad u hotelskom restoranu, posluživanje hrane i pića u hotelu, rad u timovima u hotelu, poznavanje procesa logističke dostave i pohrane namirnica i drugog inventara u hotelu, upoznavanje s organizacijom posla u pojedinim jedinicama hotelskog poslovanja, sudjelovanje u radu na recepciji hotela, pružanje usluge
pri dolasku/odlasku gosta, organizacija posebnih događanja u hotelu, organizacija prostora u hotelu, posebne procedure u hotelu (pronalazak osobnih stvari gosta, i posebni zahtjevi gosta), izdavanje ključeva i kartica gostima.
Za cilj 2. program je obuhvaćao: – upoznavanje s tvrtkom i područjima rada, – organizacija rada na siguran način; mjere zaštite, upravljanje alatima i sredstvima rada, – organizacija skladišta i pohrana, – upoznavanje sa sustavima HACCAP, GMP, GHP, -procjena kvalitete namirnica, -priprema i obrada namirnica biljnog podrijetla, – kalkulacija obroka, – obrada mesa, – filetiranje ribe, – priprema i obrada namirnica životinjskog podrijetla, – upoznavanje s čuvanjem, pohranom i korištenjem namirnica, – pravilno korištenje posuđa u kuhinji, – praktične vježbe pripreme obroka, – pravilan odabir namirnica i njihovo kombiniranje, – evaluacija svježine i kvalitete te organoleptičkih svojstava namirnica pri radu. Osim formalnog programa
stjecanja strukovnih vještina učenika, učenici su biti uključeni u jezičnu pripremu prije polaska u Njemačku u trajanju od 16 sati, kulturološku i stručnu pripremu u trajanju od 14 sati i u neformalni kulturni program za vrijeme boravka kojim se strukturiralo njihovo slobodno vrijeme za vrijeme boravka u inozemstvu što je doprinijelo razvoju transverzalnih vještina kod učenika, međukulturnog dijaloga, europskih građanskih vještina, vještina
tolerancije i drugih neformalnih vještina. Učenici su tijekom mobilnosti posjetili Leipzig uz stručno vodstvo, Dresden i Berlin, kao i BMW tvornicu automobila u Leipzigu.

Nakon povratka s mobilnosti učenici su stečena znanja i vještine diseminirali u svojim razrednim odjelima izvođenjem vježbi, a 3.6.2024. organiziran je i Erasmus dan u školi na kojem su sudjelovali i učenici šibenskih osnovnih škola koji su upoznati s Erasmus programom i projektom koji smo provodili.

Skip to content